Folkemøde Møn

Politisk topmøde på Møn

Politisk topmøde på Møn

En række ministre, tidligere ministre, partiformænd og en række andre toppolitikere deltager i hele Sjællands demokratiske folkefest, Folkemøde Møn, sidst i august

Når Folkemøde Møn for sjette gang slår portene op 23. og 24. august, bliver det med deltagelse af en række toppolitikere med nye og gamle ministre i spidsen.

Hoveddebatten står mellem udviklingsminister Rasmus Prehn (S) og tidligere finansminister Kristian Jensen (V). Emnet bliver de 17 mål, FN har vedtaget for en bæredygtig fremtid. Danmark har tilsluttet sig disse mål, men hvad kan Danmark gøre for verdensmålene – og hvad betyder verdensmålene for danskerne? Og hvor vigtige er disse mål, der bl.a. handler om klima, fattigdom, uddannelse, ligestilling, fred, retfærdighed og ansvarligt forbrug, i debatten om klodens og dermed vores fælles fremtid? Natasja Crone er moderator på debatten.

Blandt de øvrige ministre, der deltager, er undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, der åbner ungefolkemødet for elever fra de ældste klasser fredag, og udenrigsminister Jeppe Kofod der skal diskutere bl.a. det kommende besøg af USA’ præsident Donald Trump.

Partileder Morten Østergaard (R) er blandt hovedtalerne. Blandt de øvrige folketingspolitikere, der deltager, er Naser Khader (K), Jacob Mark (SF), Samira Nawa (R), Lars Aslan (S), Peter Seier Christensen (NB) og Pernille Weiss samt Marianne Vind (S) fra Europa-Parlamentet og fra regionen Heino Knudsen (S) samt Gitte Simoni (DF),

”Vi er rigtig glade for, at det er muligt at trække en række toppolitikere til at deltage i den demokratiske debat, der skal forme vores allesammens fremtid”, siger formanden for Folkemøde Møn, der understreger, at der fortsat arbejdes med programmet og at der sagtens kan komme flere debattører og politikere til de vigtige debatter.

Over 100 debatter

I alt bliver der over 100 debatter fordelt på de to dage, Folkemøde Møn varer. Blandt de øvrige deltagere er Monika Skadborg, forperson i og en af initiativtagerne til Ungeklimarådet, hvis formål er at komme med nye ideer på klimaområdet, tidligere professor Eva Smith og tidligere generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm, der vil debattere, om danskerne i flygtningelejrene i Syrien skal hentes hjem, forfatteren Knud Romer, overlæge Henrik Rindom, politiinspektør Kim Kliver, den sjællandske regionsformand Heino Knudsen, borgmestrene Mikael Smed, Vordingborg, Mikael Ziegler, Taastrup, Holger Rasmussen, Lolland og Carsten Rasmussen, Lejre, Ole Hækkerup fra Dansk Ejendomsmægler Forening og debattøren Yldiz Akdogan.

Ud over debatterne på de seks store scener spredt over hele Stege er der en række mindre arrangementer, som de omkring 100 stadeholdere, der deltager i Folkemøde Møn, står for.

Lindholm

Blandt emnerne i debatterne står øen Lindholm, der efter den forrige regerings beslutning skulle huse bl.a. tidligere kriminelle flygtninge, højt på dagsordenen. Den nye regering har droppet ideen, ikke mindst på grund af de meget høje omkostninger. Medlemmer af Alliancen mod Lindholm deltager i flere debatter om deres erfaringer med det danske demokrati og der bliver sejlture med den gamle færge Møn rundt om Lindholm med lokalkendte guider. Samtidig stilles det et ret så vigtigt spørgsmål: Hvad nu, Lindholm.

Trads’ forsamlingshus

En nyskabelse på Folkemøde Møn er en lokal variant af det kendte tv-program Højlunds forsamlingshus, hvor publikum i højere grad end normalt kan rejse problematikker og stille spørgsmål til politikere, debattører m.v. – under ledelse af en skrap mikrofonholder.

På Møn bliver det debattøren David Trads, der skal lede slaget. Han og hans forsamlingshus deltager i Folkemøde Møn både fredag og lørdag.

Musik og sang

Folkemøde Møn afholdes i år for sjette gang – og denne gang bliver det med meget mere musik, sang, satire og rock end de tidligere år. Det gælder både fællessang og underholdning både i løbet af de to dage, men især sidst på eftermiddagen.

Folkemøde Møn slutter lørdag eftermiddag med et rockshow, hvor Helveg/Mogensen Band på deres egen måde giver politikerne karakterer. Hvordan klarede de sig egentlig til folketingsvalget i juni – og hvor står de nu? Helveg/Mogensen Bank består af tre eller måske fire skrappe musikere med politikeren Morten Helveg og den politiske kommentator Peter Mogensen i spidsen.

Forinden har gruppen MAGT fået løsnet på smilebåndene hos os alle med deres fede satire og høje musikalske niveau. Her bliver ingen glemt, men mange klemt.

Der er morgensang både fredag og lørdag og undervejs underholder også gruppe Honky-Tonky Goose.

Høj sol over Møn

Meteorologen Peter Tanev fra TV 2 kommer til Møn for at debattere klima, men han kommer også for at sikre godt vejr og sol over Møn. I fjor nærmest druknede de sidste timer af Folkemøde Møn i regn. Det samme skete på Bornholm i juni, hvor folkemødet blev ramt af et regulært skybrud. Det må ikke gentage sig.

2 kommentarer til “Politisk topmøde på Møn”

  1. michael albeck

    Har I gjort Jer nogen overvejelser hvordan I takler situationen såfremt dette Rasmus Paludan melder sin ankomst? det er folkemøde og det er ikke sikkert folket vil mødes med denne?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

da_DKDanish
da_DKDanish