Folkemøde Møn

Beskrivelse af workshops

Nedenfor findes beskrivelser til workshops, som afholdes for hele klasser. Vær opmærksom på, at det kræver tilmelding via dette link for at deltage.

Danmarks Statistik
Lær at faktatjekke med Statistikbanken Hvor mange elbiler har vi i Danmark og er dieselbiler på vej ud? Stiger alle forbrugerpriser eller er det noget, der bliver billigere? Er de unge 15-18 årige mere kriminelle nu, end for 10 år siden? Og hvor mange ton CO2 udleder danske husholdninger? Det er nogle af de spørgsmål, Statistikbanken.dk kan hjælpe med at svare på. Statistikbanken.dk er nemlig en guldgrube af informationer om Danmark og danskerne. Kom til vores workshop, hvor du gennem en case og en quiz lærer at finde vej finde vej i milliarderne af tal, så du gennem faktatjek og fordybelse kan blive en klogere verdensborger på det danske samfund. Link: www.statistikbanken.dk.

Roskilde Festival – GRASP, Ung Energi, Den Grønne Ungdomsbevægelse, Fridays for Future og LGBT+
Roskilde Festivals demokratikaravane har arrangeret tre workshops om bæredygtighed, klima og safer spaces.

  • Det bliver meget nemmere at kræve forandring, når vi kan forestille os fremtiden. Så kom og drøm sammen med Den Grønne Ungdoms Bevægelse & Kooperativet Gentænk. I fællesskab tager vi på en fremtidsrejse, hvor vi i et lydspor igennem udlånte høretelefoner bliver guidet til at forestille os den fremtid, vi godt kunne tænke os. For hvordan ser din hverdag ud? Hvordan har folk det? Hvordan bliver din mad produceret? Når lyden slutter, får alle et øjeblik til at tegne eller skrive, hvad man har oplevet, på et lille stykke papir. Derefter vil vi i fællesskab diskutere vores ideelle fremtid. Måske ligner vores fremtider hinanden, måske er de helt forskellige.
  • Hvordan diskuterer vi klimakrisen med hinanden og folk som vi ikke nødvendigvis er enige med? Det kan du kaste dig ud i sammen med Den grønne Ungdomsbevægelse (DGUB) i deres debatspil, hvor argumentation for og imod emner i den generelle klimadebat er centralt. Sammen med aktivister fra DGUB vil du gennem sjove lege lære om at danne, præsentere og vove sig til at deltage i debatter og diskussioner om klimaforandringer og klimakrisen. I løbet af workshoppen vil du også opleve en tale fra en af aktivisterne selv, hvor du kan opleve en af de måder DGUB aktivistisk kæmper for klimaet. 
  • Hvad er safer spaces? Hvem har ret til at føle sig sikre i hvilke rum? Og hvorfor er det vigtigt at snakke om? De emner vil LGBT+ Danmark fokusere på, når de fokuserer på safer spaces på Kulturscenen. Til eventet kan du både opleve et panel med frivillige fra LGBT+ Danmark der forklarer, hvad safer spaces-konceptet er, hvad det går ud på, hvorfor det er vigtigt og hvordan det praktiseres. Hertil er der banner workshop hvor LGBT+ Danmark sammen med folkemødets deltagere laver bannere og skilte med statements om hvad der skal til at skabe tryggere rum i ens lokalmiljø.


Verdens Bedste Nyheder – Verdensmålsambassadører
Hvordan sikrer vi en verden, hvor der er mad nok till alle verdens mennesker uden at drive rovdrift på naturens sparsomme ressourcer? En verden, hvor alle opnår kvalitetsuddannelse, og hvor ingen vokser op i ekstrem fattigdom? Hvordan mindsker vi uligheden og sørger for global ligestilling mellem kønnene? Svarene ligger i Verdensmålene. Verdensmålene er verdenshistoriens vigtigste og største plan. Men af samme grund kan målene også hurtigt blive meget abstrakte. I denne workshop bliver Verdensmålene gjort konkrete og deltagerne får redskaber til, hvordan vi alle kan være med til at arbejde for bæredygtig verden. Samtidig vil der opstå nye erkendelser om, at det ikke ser så sort ud for verdenen, som mange ellers tror. Verdensmålsambassadørerne er unge mennesker, der tror på fremtiden og bæredygtighed. Gennem et kursusforløb af Verdens Bedste Nyheder og DUF med støtte fra Tuborgfondet, er ambassadørerne uddannet i viden om Verdensmålene og formidling af disse.

DGI Storstrømmen
DGI Storstrømmen afholder faglige workshops med fokus på idræt og fællesskab for elever i folkeskolen og på gymnasiale uddannelser. Læs mere på denne side, hvor du finder samlingen af DGI’s undervisningsmaterialer.

Møns Bank
Penge ind, penge ud – ikke spare, bare bruge… Hvis du har det som Andreas Odbjerg i hans hit fra 2020, så havner du nok før eller siden i problemer. Det kan jo også være, at du bare tjener kassen, og så er der ingen smalle steder. Ellers kan du ved årets Folkemøde Møn få masser af gode råd til, hvordan du får liiiiidt mere ud af dine penge. Tilmeld dig Møns Banks workshop på Folkemøde Møn, hvor vi giver gode råd om privatøkonomi, budget, opsparing, investering – alt det, du skal være opmærksom på, når det handler om penge.

Affald Plus og Yderzonen
Red ressourcerne – undgå skraldespanden! Der er kun en vej frem, og den er cirkulær. Vi indleder workshoppen med et oplæg om cirkulær økonomi. Vi kommer ind på nogle af de udfordringer og dilemmaer, der er i forbindelse med en grøn omstilling. Omdrejningspunktet er affald, forbrug og adfærd. Herefter aktiverer og guider vi deltagerne igennem en cirkulær designproces af en mobiltelefon. Deltagerne skal forestille sig, at de er mobiltelefonproducenter. De præsenteres for forskellige cirkulære principper, som kan sættes i spil i en designproces, for at sikre et bæredygtigt produkt. Deltagerne skal på demokratisk vis vælge de forskellige principper til og fra i deres designproces. Vi slutter af med en lille debat, hvor vi meget gerne vil høre de unges tanker om og holdninger til cirkulær økonomi og grøn omstilling.

DEO – Demokrati i Europa Oplysningsforbund
Hvordan mener du, at fremtidens Europa skal se ud? DEO inviterer til tre workshops og et pop-up event, der vil stille skarpt på nogle af tidens største udfordringer. EU handler om meget mere end åbne grænser og frihandel. Store globale udfordringer rykker konstant tættere på Europa, og derfor skal vi tage stilling til, hvilken rolle EU skal spille for at løse dem. Gennem tre workshops vil vi klæde dig på til at besvare spørgsmål som: Skal EU sætte mere fart på den grønne omstilling gennem strengere regler for landbrug, transport og energi? Skal du være med til at betale prisen? Skal EU gøre mere for at tage kampen op med Google, TikTok og andre tech-giganter, der tjener styrtende på grund af deres dominans? Og skal EU hjælpe med at sikre en højere mindsteløn – for eksempel for unge? De tre workshops vil alle begynde med oplæg, der vil komme grundigt rundt om et centralt debatspørgsmål. Derefter vil der være debat i små grupper, afstemning og mulighed for at komme med løsningsforslag. Debatten ledes af DEO’s frivillige, der har bred erfaring med at puste liv i EU-debatten blandt unge.

  • Kan EU redde klimaet?
  • Det digitale EU – hvad skal der ske med Google, Facebook og TikTok?
  • Skal EU bestemme, hvad du skal have i løn?
  • Pop-up-event om EU’s forsvarspolitik (kræver ikke tilmelding)

SOS Racisme
Workshop med Rapolitics: Lær at lave en rap om diskrimination. Der kan deltage to skoleklasser à 25 elever pr. workshop.

TV2 Øst X UNG KULT
BLIV HØRT! Workshop om at fange folk i deres endeløse scroll på sociale medier. Lær simple tricks og huskeregler, der kan forvandle en kedelig salgstale til en personlig fortælling med gennemslagskraft.

da_DKDanish